Szemléletváltás a gyakorlatban

Aki rendszeresen olvassa az írásaimat, az tudja, sűrűn hivatkozok mint megoldási lehetőségre az átkeretezésre.
Átkeretezésnek nevezi a pszichológia, amikor magasabb vagy más nézőpontból nézem adott problémát a megoldás megtalálása érdekében.
Egy olyan egyszerű példán keresztül lehet ezt nagyszerűen szemléltetni, mint egy paradicsombokor.
Akkor terem bőségesebben és hoz szebb szemeket, ha az alsó leveleit, hajtásait folyamatosan leszedegetjük róla. Lehajolok vagy leguggolok és elkezdem leszedni a hajtásokat, leveleket. Egy idő után úgy tűnik leszedtem minden feleslegest. Aztán felállok, tehát más szögből látok rá a bokorra és találok megint olyan részeket, amiket még le kell szedjek. Aztán átmegyek a bokor másik oldalára és megint találok, megint szedek.
Honnan indultam? Onnan, hogy egy nézőpont után látszólag végeztem. Aztán más és más szemszögből rátekintve látszik, vannak újabb leszedésre váró hajtások, azaz megoldatlan részek. Addig nem láthatom valaminek önnön valóját, amíg le nem pucolok minden felesleget róla.
Más szempontból is jó példa a paradicsombokor.
Mint ahogy már az elején megfogalmaztam, azért szedem le a hajtásokat, hogy bőségesebb és szebb legyen a termés.
Tehát, hogy az alsó levelek, oldalhajtások ne szívják el a tápanyagot a virágok, és a termés elől. Tehát lepucolok minden olyan nem kívánatos részt, ami energiát von el.
Tegyük fel, mi magunk vagyunk egy paradicsombokor. A levelek, hajtások a hozzánk kapcsolódó energiák, emberek. Azok akik alulról kapcsolódnak, tehát csak az alacsonyabb minőségeinket érik el, csak viszik az energiánkat. Vannak virágzó kapcsolataink is, amikről szintén kiderül, ahogy fejlődünk, hogy energiarablók. Nem mindig vesszük észre időben a kapcsolatról energiarabló mivoltát, sőt, van mikor az már termést is hozott. Sokszor nekem is fáj a szívem leszedni olyan alsó hajtást, ami már virágzik, mégis megteszem, előre tekintek, észreveszem a fától az erdőt hogy a minőségi termést segítsem elő, tehát, hogy ne adjak teret a silány, energiarabló kapcsolódásaimnak.
Mindezt azért, hogy ahogy a paradicsom tekintetében a bőséges és minőségi termést segítsem elő, az életben minőségi, energiát nem vivő, általa teljesebb életet élni tudó emberré váljak.

 

 Remélem hasznos volt a cikk! :) Oszd meg, hátha másoknak is segítség! Ha szeretnél ezzel kapcsolatban konkrét tanácsot, segítséget kapni, írj e-mailt az info@enstudio.hu e-mail címre vagy belső üzenetet a www.facebook.com/hutterbernadettcoach szakmai oldalamra.

 

fotó:tőzsedefórum.hu